Sokakat érint – 2023 őszétől megszűntetik a fluoreszcens fénycsövek gyártását

Az Európai Bizottság új rendelete értelmében 2023 szeptemberétől a továbbiakban már nem gyártható és nem importálható fluoreszcens fénycső. Ez érint sok magánfelhasználót, de ipari felhasználók számára okozhat igazán fejtörést.

Luminis oldalán egy jó összefoglaló olvasható a témában, amelyet itt megosztok.

Mi áll a döntés mögött?

Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján az EU kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsátást, és így 2050-re az első régió lehet, amely eléri a klímasemlegességet. A fénycsövek fokozatos kivonása fontos része ennek az ígéretnek.

Másik oldalról az ENSZ Minamatai Higanyegyezménye 2013-ban indult azzal a céllal, hogy „a higany történelemmé váljon” – hogy megszűntessék a higany felhasználását termékekben és folyamatokban egyaránt, hiszen a higany az élőlények egészségére és a környezetére is káros hatással van. Bár az egyezmény már korábban megszületett, de korábban a higanyalapú világítási termékek mentességet kaptak.  De a világítástechnika szerencsére gyorsan fejlődött, és mára a LED-es lámpák elérhetősége és megfizethetősége szükségtelenné teszi a fénycsövekre vonatkozó mentességet. A kivétel csak bizony speciális célú (pl UV fertőtlenítésre használt) lámpákra marad meg még pár évig.

Ezzel a döntéssel a 2023 és 2035 közötti időszakra számolva 18,2 milliárd eurót/190 TWh villamos energiát és 1,8 tonna mérgező higanyt “spórolunk meg” az EU-ban.

Mit jelent ez számunkra?

T8 és T5 fluoreszcens fénycsöveket érinti főleg a rendelet. Az ipari felhasználók, a vállalatok mintegy 40 százaléka még mindig T8 fénycsöveket használ. Ennek megfelelően a cégeket és intézményeket komolyan érinti a tiltás, hiszen nem fogják tudni pótolni a fénycsöveket a lámpatestekben, így kellő időben át kell cserélniük a létesítményekben a világítást.

Mit tehetsz, hogy felkészülj?

Ha nagyon szükséges “rövid távra” be lehet készletezni, de hosszú távon mindenképpen korszerűsítésre lesz szükség. Bizonyos fénycsövek egy az egyben kiválthatók LED-es fénycsövekkel, míg más esetekben szükség lehet a lámpatest teljes cseréjére is.

Jó lesz ez nekünk?

A fluoreszcens fénycsövek betiltása nem bürokratikus huncutság az EU részéről – energiát is spórolunk és a káros vegyi anyagok felhasználását is visszafogjuk vele.

A LED-es világítótestek magasabb beszerzési költsége elsőre ijesztőnek tűnhet. A lényegesen hosszabb élettartam és a megnövekedett hatásfok kombinációja azonban azt jelenti, hogy a LED-es világítás – alkalmazástól függően – néhány év után megtérül. Ráadásul a LED-ek rugalmasabban igazíthatóak az igényekhez. Az érzékelők lehetővé teszik az energiatakarékos fényforrások vezérlését, színhőmérsékletben, fényáramban is nagyobb a választék.  

A LED világítás hosszú távú előnyei

  • hosszú élettartam
  • magas energiahatékonyság
  • rugalmasság a fényerő és szín tekintetében
  • kiváló fotometriai értékek
  • …és jelenleg nincs is nagyon más választásunk

forrás: Luminis