Ökotudatos belsőépítészet_Energiahatékonyság

Számos cikk jelenik meg arról, hogy a lakberendezési tendenciák a fenntarthatóság irányába mutatnak. Egy korábbi blogbejegyzésemben felhívtam a figyelmet arra, milyen félreértések, – vagy durvább esetben milyen félrevezetések – jellemzőek a témát illetően. Nemrég pedig előadást tartottam arról, mitől is válhat egy belsőépítészeti megoldás valóban ökotudatossá?

Előadó: Kovács-Nagy Szilvia,
Hogyan tervezzük meg otthonunkat ökotudatosan?
2023. február

Első és legfontosabb a fenntarthatóság elvének szem előtt tartása, azaz:

“Anyagi javainkat, energiáinkat, igényeink maradéktalan kielégítésére úgy használjuk fel, hogy ugyanezt utódaink is megtehessék!”

Az elv lényege nem az igényeinkről való lemondás. A mondanivalója inkább az, hogy etikus módon tovább úgy haladhatunk, ha hosszú távra tudatosabban tervezünk, az utódainknak is biztosítjuk a lehetőséget, hogy hasonló módon kielégíthessék igényeiket, mint ahogy mi tettük. Az energiaszükségletünk csökkentése a cél, miközben igényeinket továbbra is teljes mértékben ki tudjuk elégíteni. Ez nem lehetetlen, de tudatosságot és nagyobb körültekintést igényel!

A kérdéskört a továbbiakban 4 csoportra bontom. Ezek önmagukban is nagy témák, így külön blogbejegyzést szánok mindegyikre:

 1. Energiahatékonyság
 2. Átgondolt tervezés és minőség
 3. Egészségesebb és élhetőbb környezet kialakítása
 4. Negatív környezeti hatások elkerülése

Energiahatékonyság

Manapság az elképesztő energiaár növekedés mellett különösen aktuális az energiahatékonyság kérdése, ezért ezzel a témával indítom a bemutatást. Emellett azt is tudjuk, hogy az energiafogyasztás jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, az épületek okozzák a globális üvegházhatású gázok által okozott kibocsátás több, mint háromnegyed részét. 

Nézzük tehát, milyen eszközök állnak rendelkezésre, amivel tehetünk az épületek energiahatékonyságának javításáért.

Fűtés-hűtés

 • minőségi nyílászárók 
 • hatékony szigetelés

A téli fűtésből származó meleg, illetve nyáron légkondicionálók által nyújtott kellemes hőmérséklet nagy része a zárt ablakon, illetve az épületen keresztül távozik, ezért energiahatékonyság szempontjából rendkívül fontos a minőségi ablak és a határoló szerkezetek megfelelő hőszigetelése.Egy családi ház számos ponton veszíti a hőt

A fenti ábra a hőveszteséget mutatja be, de ne feledkezzünk meg a solaris nyereségről sem. A téli hónapokban az üvegfelületen keresztül beáramló napfény hatására a fűtésre használt energia is csökkenthető.

Tudta? 
A hideg éghajlaton a szőnyegek kiváló hőszigetelőnek bizonyulnak. Becslések szerint egy szőnyeg a helyiség hőjének akár 10%-át is képes megtartani. De nem szabad elmennünk a pszichológiai hatás mellett sem, ugyanis a szőnyeg melegség érzetet is biztosít, ezzel akár további energiamegtakarítást eredményezve.
Emellett azonban azt is FONTOS TUDNI, hogy egy jó minőségű szőnyeg légtisztító hatással is bír, míg egy silány minőségű éppen ellenkezőleg; a felhasznált festék és ragasztó anyagok, egyéb felhasznált vegyületek egészségre kifejezetten negatív hatást fejtenek ki!
 • árnyékolók 

A nagy melegben az árnyékolók segítik a közvetlen napsugárzástól megvédeni a helyiségeket, üvegfelületeket, mellyel több foknyi felmelegedéstől óvhatjuk meg belső tereinket. Egyes árnyékolók a kinti zord idő ellen is hatékonyak, pár fokot spórolva védik a ház belső tereit

 • megújuló energia

legelterjedtebbek: napelem, napkollektor, hőszivattyú,

 • automatizált rendszerek 

A hőmérséklet automatizált beállításával, kikapcsolásával, jelentősen növelhető az energiahatékonyság.

Mint látjuk, a ház hőenergia-hatékonyságát számos dolog befolyásolja. Az alábbi ábra jól szemlélteti a folyamatot.Még egy fontos fogalmat szükséges megemlítenünk, ez pedig az U-érték, ez jelöli a hőátbocsátás mértékét. A 2022 szeptembere óta hatályos 7/2006 (V.24.) TNM rendeletben a jogalkotó minimális hőszigetelés elvárást fogalmazott meg a szerkezeti elemekre vonatkozóan, melyet a hőátbocsátási tényező követelményértékével számszerűsít. A szerkezeti elemek kiválasztásánál mankóul szolgálhat, ezért táblázat formájában a költségoptimalizált követelményszintet alább megosztom:


A hőátbocsátási tényező követelményértékei

Természetesen a legfontosabb, hogy a határoló szerkezetek együttesen milyen védelmet nyújtanak! A ház tervezésénél, korszerűsítésénél minden esetben kérjük ki a tervező, energetikus véleményét!

Világítás

Világítástervezés
Forrás: elter.hu
 • tevékenységnek megfelelő világítás 

Megfelelő elhelyezés, fényerősség, színhőmérséklet mind-mind hozzájárul a teljesítményünk fokozásához is.

 • színek jelentősége 

A világosabb színek több fényt vernek vissza, míg a sötétebb falakkal és bútorokkal rendelkező szobák általában több mesterséges világítást igényelnek.

 • felületek anyaga

A fényvisszaverő felületek használata növeli a fényt a környezetben, csökkentve a mesterséges világítás használatának szükségességét.

 • automatizált rendszerek 

Az automatizálás itt is segíti az energiahatékonyságot a világítási rendszerek távvezérlésével.

Érdemes szakember segítségét igénybe venni a világítástervezéshez, aki az adottságok és az igények összehangolásával alakítja ki a legoptimálisabb világítást a helyiségekbe.

Háztartási gépek

 • hatékony berendezések, eszközök használata
 • energiaosztály figyelembevétele kiválasztásnál

Számos tanulmány kimutatta, hogy egy háztartásban a háztartási készülékek a legnagyobb villamosenergia-fogyasztók. Ez különösen a nagyobb fogyasztókra vonatkozik, például: fagyasztók, hűtőszekrények, elektromos kályhák, mosó- és szárítógépek, mosogatógépek, vízmelegítők. Becslések szerint évente a háztartáshoz szükséges teljes villamos energia ötödét fogyasztják el.

Az éves megtakarítás, amelyet csak magasabb energiaosztályú eszközök segítségével érhető el, nagyon jelentős.

Tudta?
Nem csak sok energiát lehet megtakarítani energiahatékony háztartási készülékek használatával, ezeknek az eszközöknek ugyanis az élettartama is hosszabb. Ám szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem akkor járunk el ökotudatosan, ha az összes régi eszközt azonnal megsemmisítjük és új, energiatakarékos eszközökkel helyettesítjük azokat. Inkább várjuk meg, amíg elhasználódnak, majd csak ezután cseréljük le őket!

Okosotthon

 • Segíti a lakókat az épület energiahatékonyabb és költséghatékonyabb felhasználásában.

Az elmúlt évek technikai fejlődése tehetővé teszi, hogy az ingatlan rendszerei, azaz a világítást, a hűtést, a fűtést vagy a páratartalmat, esőt, szelet és hőt érzékelő rendszerek összekapcsoltan, összehangoltan működjenek, miközben még pénzt is megtakarítsanak számunkra. Alapvetően az eszközökbe beágyazott elektronika és érzékelők segítségével működik. Ezek egy rendszerbe össze vannak kötve és az internet segítségével az okostelefonnal lényegében bárhonnan irányítható.

Egyéb tényezők

Épület elhelyezkedéséből adódó adottságok is jelentősen hozzájárulnak az energiafogyasztás mértékéhez. A tervezést tehát mindig ezen szempontok felmérésével kívánatos kezdeni:

 • tájolás
 • benapozottság
 • jellemző szélirány
 • domborzat

Az alábbi tényezőket is érdemes megvizsgálni, vajon adottságként szükséges-e kezelni a tervezésnél, vagy még módosítható valamelyik a fenti adottságokhoz igazodva?

 • üveg nyílászárók mérete
 • növényzet, fák elhelyezése
 • színválasztás
 • fal, tető és az üvegfelületek U-értéke

Hamarosan folytatom az Ökotudatos lakberendezés sorozatot az Átgondolt tervezés és minőség oldaláról megközelítve a témát.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége ökotudatos környezet kialakításához, keressen bizalommal elérhetőségeimen!