Szegedi Cédrus Liget Lakópark

A Kopaszi-gáton megrendezésre került LOSZ Konferencia 2023 főelőadását Bara Ákos építész, főépítész tartotta, akinek neve számos hazai és nemzetközi projektet fémjelez. Bemutatta nekünk a szegedi Cédrus Liget Lakóparkot és annak kulisszatitkait. Nagyon érdekes volt végigkísérni, hogyan épült fel egy ilyen komplex terv és mik voltak a koncepció mozgatórugói. A gondolkodást mindvégig áthatotta az ökotudatosság, az adottságok megfelelő kiaknázása. 

Felépült a szegedi Cédrus Liget Lakópark
forrás: cedrusligetszeged.hu

A tervező csapat kifejezetten nagy figyelmet fordított arra, hogy a beruházó által kért lakásszámok úgy teljesüljenek, hogy a zöldfelület minél nagyobb teret kapjon. Az eredeti tervek alapján utakkal átszőtt területből száműzték az aszfaltot és helyére zöld felületeket álmodtak meg. Hogy mindezt lehetővé tegyék, a parkolást mélygarázsokban oldották meg. A kialakított parkok és zöld övezetek így  tovább növelik a levegő tisztaságát és Szeged városképének javulását. Fontos megjegyezni, hogy nem kerítéssel zárt egységekről beszélünk, hanem szabadon átjárható mindenki számára.

A környezettudatosság itt nem áll meg. A teljes létesítmény hőszolgáltatásáról saját geotermikus rendszer gondoskodik. A padlófűtés és az alapfelszereltségbe tartozó lakásonként szabályozható klímarendszer páratlan emisszió mutatókat és több, mint 30%-os rezsicsökkenést garantál. Minden lakás önálló almérővel rendelkezik, így a központi üzemeltetés és karbantartás minden előnye mellett kizárólag a saját fogyasztás után kell fizetni. Az energiatakarékos lakások megfelelnek az MNB Zöld Otthon Program feltételeinek.

Ami külön tetszett, hogy a magas talajvizet nem pusztán akadályként élték meg, igyekeztek ebből is előnyt kovácsolni. Így lett a lakók számára egy csodálatos nyugalmat árasztó, saját tó kiépítve. 

Szegedi Cédrus Liget Lakópark látványterve
forrás: Bara Design Studio

Az ergonomikus kialakítású épületek első ránézésre emeletes luxushajókra emlékeztetnek. Érdekesség még, hogy az átlagos lakásméreteken felül 600 nm-es ingatlan is megtalálható itt, de ezek a szokatlanul tágas lakások már mind elkeltek.