S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállítás 2023

A múlt hétvégén megrendezésre került S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon tervezői tanácsadóként volt lehetőségem részt venni. Úgy szerveztem, hogy legyen időm alaposan körbenézni.

Úgy érzem, végre kezd olyanná válni a kiállítás, mint amire hivatott! Már méltán mondhatjuk, hogy a S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállítás nem csupán az ország legnagyobb enteriőrdesign eseménye, hanem egy előremutató, inspiráló, európai szinten is vállalható rendezvény. A trend nem csupán a küllemben jelent meg, számos innovációs megoldással is megismerkedhettünk. Ez egy  különleges koncepció szerint szervezett találkozási pont a design szerelmesei, az építkezés és lakásfelújítás előtt állók és a szakma számára. Lehetőség van megismerkedni a márkák mögött álló csapattal, de tapasztalt tervezőkkel és lakberendezőkkel is, akik tanácsokkal segítenek az álomotthon megtervezésében.

Nagy öröm volt számomra, hogy a prémium márkákon túl az eddigiekhez képest még több hazai szakember mutathatta be magát.

2022-ben jelentek meg először átfogó kurátori terekben a magyar tervezők újdonságai. A Hello Magyar Design tárlat idén a természet elemeire hangolva, a föld – víz – tűz – levegő négyesére építve mutatta be több mint 40 tervező tárgyait Tóth Tímea belsőépítész, enteriőrtervező tervei alapján.

Hortobágyi Kata enteriőrstylist tervezésével megjelenítésre kerültek különböző karakteres trendek.

Mészáros András wood designer neve már fogalom a belsőépítészek, lakberendezők körében. Az MW Design standjánál többek között egyedi design bárszekrényekkel találkozhattunk. Ezek a különleges bútorok nem csupán tárolóeszközök, hanem valódi műalkotások, melyek egyaránt szolgálnak funkciójukkal és esztétikájukkal. A bárszekrények mellett más különleges bútorral, megoldással is megörvendeztettek bennünket. Munkáik között egyébként megtalálhatóak olyan egyedi megoldások is, mint a fából készült kád, illetve mosdó.

Idén először találkozhattunk a kiállítók között a MOME Budapesttel, aki az eseményre 36 tervező munkáját hozta el a formatervezés, a textiltervezés és a tárgyalkotás világából! A kiállítás jól tükrözi a 143 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem küldetését, hogy design alapú tanulással, kutatással és a gyakorlati szakértelem alkalmazásával adjon válaszokat a 21. század égető kihívásaira. 

Idei Flower Power tervezői pályázat egyik győztese, a Freeform.ourcollective különleges koncepcióval mutatkozik be. Az álomszerű installáció David Szauder képzőművésszel közösen, mesterséges intelligencia segítségével alkotott tapétájuk köré szerveződött, mely a maga nemében egyedülálló, műfajteremtő alkalmazási módja a napjainkban oly népszerű technológiának. (első kép) A pályázat többi győztese is izgalmas installációval készült. A teljesség igénye nélkül, íme egy kis ízelítő ezekből:

A tölgyfapadlók koronázatlan királya, az EDELHOLZ is jelen volt. Termékeik felületkezelésnél különös figyelmet fordítanak a magyar tölgy természetes tulajdonságainak hangsúlyozására, hogy minden egyes padlószál különleges darab legyen. Most eddig még nem látott, már-már festői felületi struktúrákkal érkeztek.

Bízom benne, hogy a jövőben még több kiváló hazai szakembert vonz az esemény, mint kiállítót! Nagyszerű lehetőség megmutatni, hogy igenis hazánkban is készülnek minőségi enteriőr termékek! Az idei szervezőknek és kiállítóknak pedig köszönjük ezt az élményt!