LOSZ Konferencia 2023

Tegnap került megrendezésre a lakberendezők által legjobban várt esemény, a LOSZ Konferencia 2023. Mint mindig, most is csodálatos környezetben, a Kopaszi-gáton került megtartásra a szakmai körökben csak „kopaszi konferenciának” nevezett őszi seregszemle.

A konferencia hívószava a Salone del Mobile Milano után a “Kapcsolódások”. 

A főelőadást Bara Ákos építész, főépítész tartotta, akinek neve számos hazai és nemzetközi projektet fémjelez. Bemutatta nekünk a szegedi Cédrus Liget Lakóparkot és annak kulisszatitkait. Nagyon érdekes volt végigkísérni, hogyan épült fel egy ilyen komplex terv és mik voltak a koncepció mozgatórugói. A gondolkodásukat mindvégig áthatotta a környezettudatosság, az adottságok megfelelő kiaknázása. 

Az előadó és kiállító LOSZ tagcégek bemutatták az újdonságokat, fejlesztéseket, az új anyagokat, termékeket és technológiákat. Az előadások alapján az szűrhető le, hogy a fejlesztések középpontjában továbbra is az egészségügyi biztonság, valamint a környezettudatosság áll. 

Horváth József, Festőakadémia vezető a PPG Trilak Kft.-től többek között bemutatta a 2 hónapja piacra dobott, baktériumokkal és penésszel szemben ellenálló beltéri falfestékét, az ACTIVE SILVER technológiával működő Héra Bacteria Resist-et. A Forest Hungary Kft. újdonságairól Nagy Balázs számolt be, melyek között szerepelnek antibakteriális hatású, ujjlenyomat taszító felületek, vagy a nagyon ellenálló élzárás, melynek köszönhetően a bútorok életciklusa is megnövekedhet, és  nem csak konyhába, de még fürdőszobába is bátran betervezhetőek. A Strohm Mofém Zrt. képviseletében Türi Ágnes által bemutatott környezet- és energiatudatos Pilar csaptelepcsaládról meg már júniusban készítettem egy blogbejegyzést.

Forgács Anikó és Földmájer Benjámin felhívta a figyelmünket a Schneider Electric Zrt kimagasló fenntarthatósági törekvéseire, ami nem csak a termékeiben jelenik meg, hanem a cég egészének működtetésére jellemző. Kiemelt fontosságot tulajdonítanak az energiahatékony működésre, úgyanúgy, mint a termékeik energiahatékonyságára és környezettudatos anyaghasználatra. A legújabb – díjnyertes – termékcsaládjukhoz az alapanyagot például óceánból kihalászott hulladékból nyerik.

A Tiszta Ökológia Kft. kiállítóként volt jelen. Infravörös fűtőtestek előnyeit, egészségre gyakorolt pozitív hatásait ismerhettük meg. Meglepő sokoldalú megjelenésének köszönhetően bármilyen enteriőrbe beilleszthető.

A fentebb felsoroltakon kívül még sok-sok kiváló előadó és kiállító cég szerepelt még, jelen írásomban  inkább a számomra legrelevánsabbakat emeltem ki.

A kiállítás alatt folytatott beszélgetések során számos képviselő  jelezte, hogy vállalatuk a keresletben visszaesést tapasztal. Az ajánlatkérések, a potenciális ügyfelekkel történő kommunikáció során úgy látják, hogy ez nem feltétlenül építkezések elmaradását jelenti, inkább azt gondolják, az építkezni vágyók és beruházók a kivárás stratégiáját követik.  Talán ennek tudható be, hogy –  egy-két kivételt leszámítva -, ez az év nem hozott annyi unikális különlegességet a számukra, mint akár egy évvel ezelőtt. Úgy éreztem ugyanis, hogy idén a cégek az eseményre a termékismertetőn kívül most nem nagyon tudtak mit hozni, szemben a tavalyi előadásokkal, amelyek hangsúlyozottan a piaci innovációkról, a cégek által forgalmazott termékek valóban megvalósult, különleges, sőt, némelyiknél egészen szokatlan gyakorlati felhasználásáról szóltak. Ez utóbbi pedig  kiemelten izgalmas inspirációként képes szolgálni a lakberendezők számára. Idén sajnos a körülmények nem ezt hozták.

Természetesen a hiányérzetem ellenére is hasznos eseménynek éltem meg, amelyért nagy köszönet jár a szervezőknek! 

A rendezvény megszervezése, lebonyolítása, a catering szolgáltatás valamint a helyszínválasztás kifogástalan volt!  Köszönöm a meghívást!