Fűtési kisokos

Ebben a blogbejegyzésemben szeretném felhívni a figyelmet egy nagyszerű kiadványra! A WWF által kiadott fűtési kisokosban a hőszigetelésre,  a nyílászárókra és a fűtéskorszerűsítésre tett javaslatokon kívül  olyan praktikákat is talál az olvasó, melyekkel beruházás nélkül, odafigyeléssel is hatékonyan tudja csökkenteni energiafogyasztását. Az épületszerkezetek szigetelését és a fűtési rendszerek korszerűsítését is górcső alá veszi, miközben azok környezeti hatásait is vizsgálja.

A kiadványban szereplő adatok szerint egy átlagos magyar háztartás kiadásainak 11%-át fordítja energiaszámlák kiegyenlítésére, de ez az arány a szegényebb háztartások esetében már 14%. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer után az energiafogyasztásunk fedezésére költjük a legtöbbet. 

A világítás és az elektromos  készülékek fogyasztása egy háztartás éves energiafogyasztásának mindössze 10%-át  teszi ki. 5%-ából sütünk-főzünk, 13%-ából  pedig meleg vizet állítunk elő. A maradék  72%-ot, vagyis energiafogyasztásunk  csaknem háromnegyedét fűtésre fordítjuk.  Ez országos léptékben is jelentős  energiamennyiség, az összes végső energiafogyasztás 20%-át teszi ki.  Ezt nemcsak a pénztárcánk érzi meg, hanem a környezetünk is, hiszen a fűtőanyagok elégetése és az  elektromos energia előállítása az egyik legjelentősebb forrása az éghajlatváltozást  okozó üvegházhatású gázoknak, és a levegőminőséget is rontják. 

Ez a kisokos egyrészt összegzi azokat a tippeket, melyek segítségével bármiféle  beruházás nélkül, odafigyeléssel  hatékonyan tudjuk csökkenteni az  energiaszámlánkat. Ennek egy része fűtési módtól független, de a kis füzet összeszedi  az egyes fűtési módokhoz kapcsolódó jó tanácsokat is (fatüzelés, gáztüzelés, fűtés villamos energiával), illetve azok fontos jellemzőit.  

Bár már ezekkel a javaslatokkal is szép eredmény érhető el, de igazán hatékony energiacsökkenéshez komolyabb beruházás szükséges. Ezért a  kiadvány második része a hőszigeteléssel,  a nyílászárók és a fűtéskorszerűsítés  kapcsán mutatja be azokat a legfontosabb szempontokat, amiket  érdemes figyelembe venni.