Bemutatkozás

Kovács-Nagy Szilvia vagyok, ökotudatos lakberendező, a KNSz Design megalapítója, Lakberendezők Országos Szövetségének tervező tagja, a VR-Designer_LAB, valamint az Építő Közösség tervező partnere.

Célom az ügyféllel együttműködve, együtt gondolkodva olyan egészséges és esztétikus belső tér megalkotása, amely hűen tükrözi a megrendelő egyéniségét és maximálisan szolgálja kényelmét. Munkáimban küldetésemnek tekintem az egészséges környezet kialakítását, az ökotudatos szemlélet, valamint a művészet érvényesítését.

MIÉRT LETTEM LAKBERENDEZŐ?

A TÖRTÉNETEM

Amikor évekkel ezelőtt gyarapodó családunk számára kerestünk új otthont, rá kellett döbbennem, hogy Magyarországon meghirdetett lakások, házak zömének belső terei mennyire logikátlan kialakításúak, nem szolgálják az ott élők kényelmét – függetlenül attól, hogy az ingatlan régi, vagy új építésű. 

Az akár érthető is lehet, hogy a régi ingatlanok életterei rendszerint nem felelnek meg a mai kor követelményeinek, hiszen az épületek megszületésének időpontjához képest jelentősen megváltoztak a tradíciók, az emberek életmódja. Már nem tartunk igényt hátsó, külön bejáratra és kicsi ablaktalan helyiségre a szolgálónak, szeretjük, ha van egy kis privát terünk és a sorban elhelyezkedő helyiségeknek köszönhetően nem a mi szobánkat használja az egész család közlekedő folyosónak. Egyre népszerűbbé válnak a nyitottabb terek, de az utóbbi időben a home office-ra is erősen megnőtt az igény. 

Azonban megdöbbentő módon az új épületeknél is gyakran hiányzik a praktikum. Egyre erősödő tendencia, hogy a beruházók csupán a költségoptimalizálásra koncentrálnak, teljesen figyelmen kívül hagyva a helyiségek felhasználási szempontból optimális kialakításának lehetőségét, ezért sokszor találkozni nehezen berendezhető terekkel.

Sokaknak nehézséget okoz a meglévő ingatlan újragondolása, vagy újépítésű otthonának praktikus megtervezése, kényelmes kialakítása, én viszont a terek tervezésben örömömet lelem. Elengedve tehát korábbi szakmámat, hivatásomul választottam a lakberendezést! Ehhez a munkához az alapokat már a családból hozom. Édesapám mérnök (2022. októberében a hónap mérnöke), gyerekkoromban az ölében ülve segítettem neki a tervezésben, édesanyám pedig művészettörténész, korábban a Csók István Galéria és a Páholy Galéria szakmai vezetője, így születésem óta aktívan szippantom magamba a művészetet és a design világot. Corvinus Egyetemen a fenntarthatóság területén szerzett közgazdász diplomám és projektmenedzseri, tanácsadói tapasztalataim szintén kitűnően hasznosíthatók a lakberendezésben.

Így váltam lakberendezővé, és ma már boldogan segítek másoknak megtalálni és megvalósítani álmaik otthonát. Arra törekszem, hogy a terek maximális funkcionalitását és kényelmét biztosítsam, miközben igényes és harmonikus megjelenést teremtek. Fontosnak tartom, hogy az egyéni stílus és egyediség is visszaköszönjön az egyes projekteken. Természetesen mindig figyelembe veszem az ügyfelek igényeit és elképzeléseit, hiszen az ő otthonukat hozzuk közösen létre.

A tervek megvalósításánál fenntartható és környezettudatos megoldásokra törekszek. A modern lakberendezés lehetőségeket kínál a még energiatakarékosabb otthonok tervezésére, a hulladékcsökkentésre és a környezetbarát anyagok felhasználására. Fontos számomra, hogy az otthonok ne csak szépek és praktikusak legyenek, hanem hosszú távon fenntarthatóak is.

Lakberendezőként az a célom, hogy minden ügyfél elégedett legyen az általam tervezett terekkel, és hogy az az igazi otthonává válhasson számára. Hiszek abban, hogy egy jól megtervezett és kialakított otthonban sokkal boldogabb, kényelmesebb és kiegyensúlyozottabb lehet az életünk.

KÜLDETÉSEM

Fenntarthatóság

A jelenlegi, mesterségesen generált társadalmi szokásainknak köszönhetően  a fogyasztásunk mértéke mára már fenntarthatatlanná vált. A rendkívül felgyorsult folyamatok nem csak a termékek rapid ütemű lecserélését vonják maguk után, hanem azok minőségét és egészségre gyakorolt hatását is kritikussá tették. Ennek a belsőépítészetben is erőteljesen jelen lévő tendenciának veszélyét egyre többen ismerik fel, így rendre megfigyelhető a tudatosság környezetünk kialakításánál is. A piacon való eligazodás azonban nehézségekbe ütközhet. A fenntarthatóság ugyanis “trendi” lett, ezért felütötte a fejét a „zöldre mosás”. Nem is gondolnánk, milyen sűrűn találkozunk megtévesztő reklámokkal, jelzésekkel olyan vállalkozásoktól, akik csupán a nagyobb haszon reményében tettek minimális lépéseket, melyeket kidomborítva megtévesztő módon sugallnak ökotudatosságot. A tisztességtelen magatartás amellett, hogy erőteljesen csorbítja a piaci versenyt, gyakran a környezetnek, egészségünknek is kárt okoz. Sajnos ezzel a fogyasztók bizalma is megrendülhet.

Fenntarthatóság és Design

A közhiedelemmel ellentétben nem jár lemondással, ha ökotudatosan szeretnénk kialakítani lakhelyünket, üzlethelyiségünket. De tény, hogy nagyobb körültekintést igényel.  

Régi, minőségi bútorok újjászületése egy hozzáértő szakember kezében felér egy csodával, de otthon könnyen kivitelezhető praktikák tömkelege is elérhető, akár Interneten, magazinokban. Persze nem mindenkinek van ideje és késztetése D.I.Y. megoldásokra, és sajnos nem is minden berendezési tárgy újítható fel. Különös tekintettel a mai tendenciát nézve, mikor is egyre több az olyan, szerkezetében is silány termék, amely 5-10 évet is alig képes kiszolgálni. Az antik és design termékek kedvelőinek jó hír, hogy erre szakosodott boltok sokasága kínál korabeli bútorokat eredeti, vagy felújított állapotban. Azok számára, akik inkább új, de igazán tartós termékekben gondolkodnak, azért szintén rendelkezésre állnak lehetőségek. Számos olyan designer és gyártó létezik, amely a teljes életciklust figyelembe véve állítja elő a stílusában legkülönbözőbb enteriőrökben is elhelyezhető csodaszép, igényes és egyben időtálló termékeit. 

A vállalkozásommal segíteni szeretnék ügyfeleimnek ebben a dzsungelben eligazodni, és megtalálni a hosszú távra szóló, kitűnő minőségű, valóban környezettudatos, egészségre minimum semleges, vagy jótékony hatással bíró, de egyben stílusos lehetőségeket. Jelenlegi helyzetre is reagálva, terveimben nagy hangsúlyt kapnak a rezsicsökkentő, energiatakarékos megoldások. 

Művészet

Bár a fenntarthatósági szemlélet része, hogy az enteriőrben is alkalmazzuk a minimalizmust, vagyis csak szükséges tárgyak, bútorok, egyéb megoldások kerüljenek be a lakásba, ám az emberi természet olyan, hogy a teljes kiegyensúlyozottságához harmóniára, szépségre, inspirációra is szüksége van. A gondosan kiválogatott és elhelyezett bútorokon, felületeken, anyagokon túl, erre mi is lehetne alkalmasabb a művészetnél? Egy jól megválasztott műtárgy, egy enteriőrbe beépítve különösen nagy esztétikai többletet nyújt. A műalkotásokat – az éppen trendi “tömeges dizájn tárgyakkal” szemben – az új divatok nem szorítják ki, soha nem válnak idejétmúlttá, sőt, értékük akár még növekszik is az idő előrehaladtával, ezzel tökéletesen illeszkedve az ökotudatos elvekhez is.


DÍJAK

A Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon választották meg a 2023. Év Fürdőszobai Moodboardját. SAPHO a különdíját nekem ítélte meg, melyet ezúton is szívből köszönök! A díjat Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke adta át részemre.


MEGJELENÉSEK

Előadást tartottam „Mitől válhat egy belsőépítészeti megoldás valóban ökotudatossá?” címmel.

(BOK csarnok, Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás 2023)

Természetközeli luxus apartman” – munkám a Lakberendezők Országos Szövetsége oldalán


PARTNERSÉGEK